Δεδομένα Υπόθεσης
Ο πατέρας τετραμελούς οικογένειας απεβίωσε χωρίς να συντάξει διαθήκη. Η περιουσία του πατέρα ανήρχετο σε δύο διαμερίσματα ίσης αξίας.
Οι τρεις κληρονόμοι – σύζυγος και δύο παιδιά – θα έπρεπε να μοιραστούν την περιουσία των δύο διαμερισμάτων με τα ισχύοντα βάσει Νόμου δικαιώματα – ποσοστά κληρονομιάς 2/8, 3/8 και 3/8 αντίστοιχα.
Επειδή η κληρονομία περιλάμβανε δύο διαμερίσματα, ενώ παράλληλα οι τρεις κληρονόμοι δεν συμφωνούσαν για την αξιοποίηση αυτής, προέκυψε σοβαρό πρόβλημα με τον τρόπο διανομής των δύο διαμερισμάτων μεταξύ των τριών κληρονόμων.
Επιπλέον, η διαφωνία των τριών κληρονόμων για τη διανομή της περιουσίας δημιούργησε μεγάλη ένταση μεταξύ τους με αποτέλεσμα να κλονισθούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Η δικαστική διαμάχη (δικαστική διανομή) για τη διανομή της περιουσίας αποτελεί μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία (ανάλογες υποθέσεις έχουν διαρκέσει τουλάχιστον οκτώ έτη), με σοβαρές συνέπειες στην ψυχική ηρεμία των εμπλεκόμενων κληρονόμων και τις μεταξύ τους οικογενειακές σχέσεις.
Επίλυση Υπόθεσης
Αναλάβαμε μια υπόθεση όπου η δικαστική διαμάχη διαφαινόταν ως ο μόνος δυνατός τρόπος επίλυσης των διαφορών. Κατά την άποψη μας, υποθέσεις στις οποίες κυριαρχεί μεταξύ των εμπλεκομένων μερών το οικογενειακό στοιχείο, φαινόμενο πολύ συχνά εμφανιζόμενο σε υποθέσεις διανομής κληρονομίας, δέον όπως επιλύονται
Ακολουθήσαμε τη μέθοδο της διαμεσολάβησης και του φιλικού διακανονισμού μεταξύ των τριών κληρονόμων.
Ενδεικτικά η υπόθεση που αναλάβαμε και επιλύσαμε μέσω της διαμεσολάβησης, κατέληξε στην ακόλουθη συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων κληρονόμων:
- Το πρώτο παιδί έλαβε την πλήρη κυριότητα του ενός εκ των δύο διαμερισμάτων, ενώ το δεύτερο παιδί έλαβε την υψηλή κυριότητα του δεύτερου διαμερίσματος και ταυτόχρονα η μητέρα έλαβε την επικαρπία του δεύτερου διαμερίσματος.
- Επειδή το δεύτερο παιδί πήρε λιγότερα (υψηλή κυριότητα) σε σύγκριση με το πρώτο παιδί (πλήρη κυριότητα), συμφωνήθηκε η μητέρα να χρηματοδοτήσει – ως αντιστάθμισμα – με κεφάλαιο κίνησης ύψους 35.000€ την ατομική επιχείρηση του δεύτερου παιδιού.
Με την παραπάνω συμφωνία, αποφεύχθηκε η δικαστική διαμάχη μεταξύ των μελών της οικογένειας, μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα, η οποία θα οδηγούσε – πιθανότατα – στον πλειστηριασμό των δύο ακινήτων και τη διανομή των εσόδων μεταξύ των κληρονόμων βάσει των ποσοστών κληρονομιάς.
Επιπλέον, η δικαστική διαμάχη θα επιβάρυνε κι άλλο τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας – κληρονόμων, ενώ ο πλειστηριασμός πιθανότατα θα απέδιδε ποσά από την πώληση των δύο διαμερισμάτων μικρότερα από την πραγματική εμπορική αξία των δύο διαμερισμάτων.
Με τη συμφωνία που πετύχαμε, τα δύο παιδιά αποκόμισαν ισάξια οφέλη από τη διανομή της κληρονομηθείσας περιουσίας, ενώ και η μητέρα – με την επικαρπία του δεύτερου διαμερίσματος – έλυσε το βασικό πρόβλημα που την βασάνιζε και ήταν η εξασφάλιση στέγης για το υπόλοιπο της ζωής της.
Επιπλέον, αποκαταστάθηκαν οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.